Yoga en de Zomerzonnewende: Vier de zon met bewustzijn en intentie

Hoe voel jij je deze periode (juni - juli)? Wanneer je meebeweegt met de seizoenen dan voel je je waarschijnlijk energiek. Je bent actief en hebt minder de behoefte om je terug te trekken. Gedurende jouw persoonlijke cyclus of de maan kan dit natuurlijk anders zijn. Het is nu de periode van licht, vrolijkheid en kracht.

In het Keltische jaarwiel is het rondom 21 juni Litha, een feest om de zon te eren. Maar ook in andere tradities wordt zonne-energie als een krachtige naar buiten gerichte energie gezien.

In de Chinese meridianenleer is er een belangrijke energiebaan (Nadi) voor de zon: Pingala. Pingala is een naar buiten gerichte zonne-energie. Een actieve yang energie, waar yin een zachte naar binnengekeerde energie is. Het is de energie van aandrijving (actie), vitaliteit en stimulerende kracht. Deze periode is dus een goede periode om je plannen werkelijkheid te laten worden.

21 juni is de dag met de meeste daglicht-uren. Daarom duiken we in dit blog in de symbolische betekenis van de zon.

Zonnegroeten in Yoga

Zonnegroet in yoga: in Sanskriet Surya Namaskar . Dit zijn bewegingsreeksen veelal ’s ochtends uitgeoefend bij het eerste zonnelicht, om de zon te eren. Het kan ook een bewegingsreeks zijn om je op te warmen. Veelal wordt de zonnegroet steeds op dezelfde manier herhaalt. En sommige zonnegroeten hebben zeer uitdagende houdingen en bewegingen in zich. Dat is ook gelijk mijn bezwaar tegen de zonnegroet als deze zonder bewustzijn wordt uitgevoerd.

Uitvoeren omdat je denkt dat het zo ‘moet’, omdat in jouw ogen een ‘yogi’ of een docent het zo uitvoert. Dan ben je verder van yoga verwijderd dan je denkt. Yoga gaat niet om het uitvoeren omdat het zo moet. Yoga gaat om bewustzijn, voelen en dus ook zoeken naar mogelijkheden die bij jou passen op dat moment. In de online studio vind je ook een sessie waarbij we de Zonnegroet heel bewust gaan opbouwen in allerlei variaties zodat jij de keuze kan maken die bij jou past.

Ik was verder dan ooit verwijderd van yoga

Ook ik deed lang de zonnegroet, en dan wilde ik de variant doen zoals die ‘hoorde’. Zoals met opwaartse-hondhouding en chaturanga (lage plank beweging). Terwijl die serie me alleen maar blessures opleverde en me helemaal niet in een flow bracht. Alleen maar prestatiegericht. Later realiseerde ik me dat, hoewel je het dus van de buitenkant niet kon zien, want ja ik deed die zonnegroet, ik verder van yoga verwijderd was dan ooit.

Dat neemt niet weg dat een serie van beweging, het bewegen op je adem een meditatieve invloed kan hebben. Je in een flow kan brengen, mits dus uitgevoerd en aangepast aan jouw mogelijkheden en intenties. Je ademhaling is een stroom, zo ook de beweging. Het is niet: houding, houding, houding. Nee, het is een geleidelijke, soepele beweging, met je volledige aandacht bij die beweging in het moment. Alsof je het steeds voor de eerste keer doet. Beoefen met een beginners mind.

Toegankelijke zonnegroet

Een toegankelijke zonnegroet om mee te starten is de Egyptische zonnegroet. Deze kun je zelfs op een stoel doen. Het is een kleine bewegingsreeks die de ochtendstijfheid uit je lichaam kan halen.

Zonnevlecht-energie in je lichaam

Er is een energiepunt binnen Oosterse filosofieën dat zich net iets boven je navel bevindt. Ook wel chakra genoemd. Dit energiepunt, de Solar Plexus, is verbonden met het element van vuur. Denk maar aan je innerlijke vuurtje. Waar voel jij dat?

Je buik is een belangrijke gevoelsplek. Vaak voel je al eerder in je buik wat er speelt of aan de hand is. Denk maar eens aan de uitdrukkingen 'een onderbuikgevoel', 'knoop in je maag' of 'vlinders in je buik'. Ook staat je buik voor daadkracht (doen), moed en lef. Denk maar weer eens terug aan die actieve zonne-energie, Pingala.

Fysiek gezien bevind zich in je buik je spijsvertering. Het element vuur is hoog in de zomer. Daarom is het ook belangrijk om deze energie in toom te houden met verkoelende en hydraterende voeding. Waarschijnlijk pak je vanzelf naar lichte, sappige en verkoelende voeding. Wil je je spijsvertering stimuleren? Dan kan je ook de sessie voor je spijsvertering doen in de online yoga studio.

Geniet van de zonne-energie

De energie is nu hoog. Het is tijd om daarvan te genieten. Het leven mag gevierd worden met leuke activiteiten. Ga erop uit, ga dansen, bbq-en, naar het water, wat jij wil … maak plezier.

Blijf ook goed voelen en doseren waar nodig. Want ook nu kan je makkelijke over je grenzen gaan of je bijna hyperactief voelen. Sta dan even stil, vertraag, voel. Wat heb jij nodig?



Fijne zomer!


Vond je dit blog leuk om te lezen? Dan vind je dit waarschijnlijk ook interessant:

Of lees alle andere delen van de blogreeks: meebewegen met de seizoenen:

Maartje Oostvogels

Hi, Ik ben Maartje van Your natural flow, online yoga studio. Yoga is voor mij bewustzijn, ontwikkeling, voelen en leven. Met respect en liefde voor de aloude yogatraditie, maar met een nuchtere kijk en met beide benen in dit leven. Ik schrijf hier regelmatig blogs, over yoga, mindfulness en lifestyle.

Vorige
Vorige

Yoga-oefeningen en tips voor gezonde voeten

Volgende
Volgende

Mindful wandelen