Imbolc uit het Keltisch jaarwiel

We zitten nog in de winter, maar ik zeg “het voorjaar komt eraan”. Alles ontwaakt na de donkere winterperiode. De dagen worden langer. Het duurt niet lang meer of de lente begint. Misschien voel jij ook dat je meer energie hebt. Dit is een periode om rustig te ontwaken uit je ‘winterslaap’ en je voor te bereiden op een actiever seizoen. Het is een goede moment om op te ruimen en schoon te maken, zodat er ruimte ontstaat voor nieuwe plannen en activiteiten.

Wil je weten hoe je kunt leven met de kennis van verschillende cycli en hoe je hier inspiratie uit kunt halen voor jouw leven en ontwikkeling. Lees dan dit blog: bewegen met de seizoenen.

De viering: Imbolc (1-2) uit het Keltische jaarwiel

Het is het kruiskwart punt tussen wintersolstice (zonnewende) en lente-equinox. Aanwijzingen voor deze dag lopen terug tot de 19e en 20e eeuw in Ierse en Schotse folkore. De betekenis van het woord Imbolc kan herleid worden naar ‘Im Bolg’, Iers voor ‘in de buik’. Het staat voor vruchtbaarheid, het is de drachttijd van ooien. Op deze dag wordt in sommige tradities wordt de godin Brigid geëerd. Het kan dus ook de dag zijn van Brigid, godin van vuur, heling en vruchtbaarheid. Ook in andere noordelijke halfrond tradities wordt rondom deze periode stil gestaan bij het licht.

De dagen worden steeds langer. En hoewel dit al begint na de kortste dag van het jaar (wintersolstice 21-12) ga je dit nu echt voelen. Je kunt als je wilt het licht verwelkomen. Het duurt niet lang meer of de lente begint. Dit is een periode om rustig te ontwaken uit je ‘winterslaap’ en je voor te bereiden op een actievere periode.

Deze periode is een goed moment om op te ruimen en schoon te maken, zodat er ruimte ontstaat voor nieuwe plannen en activiteiten.

Je kunt ook reflecteren of journalen over de volgende vragen:

  • Wat wil je gaan ‘zaaien’ komend jaar?

  • Wat moet nog opgeruimd worden zodat er ruimte ontstaat voor nieuwe plannen?

  • Welke intentie wil je zetten? Denk in nieuwe mogelijkheden.

Imbolc en yoga-beoefening

Voor wat betreft je yoga-beoefening kun je ook ’s avonds weer iets actievere lessen gaan beginnen. Of je start met een nieuw schema om iets op te bouwen. In de Online yoga studio vind je modules waarin je door 2 à 3 lessen per week te volgen iets opbouwt voor jezelf. Als jij dit jaar graag iets wilt dan kan je daar nu naar toewerken. Heb jij je voorgenomen om meer rust te pakken met meditatie, dan is dit een mooie moment om jezelf te gaan ‘trainen’. Een routine opbouwen komt niet vanzelf, je zal moeten en blijven oefenen. Je kunt sommige losse modules zoals deze in de online yoga studio staan ook als losse cursus aanschaffen.

Bijvoorbeeld:

Ben je nog helemaal nieuw met yoga? Dan is de Maak kennis met yoga - cursus iets voor jou!

8 jaarvieringen

Het Keltisch jaarwiel heeft 8 vieringen. Imbolc is begin februari; het ontwaken van de lente en het verwelkomen van het licht. Het volgende moment op de kalender is Ostara rondom de lente-equinox, een dag met een perfect evenwicht. Lees hierover meer in dit blog.

Midden in de lente zit Beltane, een viering van nieuwe leven, licht, vruchtbaarheid en groei. Een blog waarin je ook leest over vrij bewegen en je menstruatie-cyclus.

De zomer-zonnewende, Litha op 21 juni. De dag met de meeste daglicht-uren, een dag om de zon te vieren.

Het tweede moment in het jaar dat de dag even lang is als de nacht: de herfst-equinox rondom 21-9: een periode van dankbaarheid en loslaten.

Het Keltisch oud- & nieuwjaarsmoment, Samhain rondom 31-10, een natuurlijk moment van reflectie. Je leest in dit blog ook over journaling.

Winterzonnewende of wel Yule (rondom 21-12): een uitnodiging om te vertragen.

Op een later moment ook zal ik andere momenten van het jaar behandelen.

Maartje Oostvogels

Hi, Ik ben Maartje van Your natural flow, online yoga studio. Yoga is voor mij bewustzijn, ontwikkeling, voelen en leven. Met respect en liefde voor de aloude yogatraditie, maar met een nuchtere kijk en met beide benen in dit leven. Ik schrijf hier regelmatig blogs, over yoga, mindfulness en lifestyle.

Vorige
Vorige

3 oefeningen om een sterkere core op te bouwen

Volgende
Volgende

Meebewegen met de seizoenen