Herfst equinox: start van de herfst

Dit blog is een onderdeel van een reeks over het meebewegen met de seizoenen. Eerder schreef ik over Imbolc uit het keltisch jaarwiel, lente-equinox en zomer-zonnewende. Ik neem je op deze manier mee in mijn onderzoek naar cyclisch leven. In de blogs diep ik onderwerpen daarin voor je uit, zodat jij hier inspiratie uit kunt halen.

Op een nuchtere en praktische manier, met respect voor oude tradities en wijsheden. In dit blog lees je over: de herfst-equinox, de start van de herfst.

Op twee dagen in het jaar is de dag precies even lang als de nacht. Tegenover de lente-equinox staat precies 6 maanden later de herfst-equinox. Op de dag van de herfst-equinox wordt in het Keltische jaarwiel Mabon gevierd. Ook is het de start van de astronomische herfst.

Het is een periode van afsluiten van de zomer, de oogst en de hoge energie van de zon. Het is een goed moment om bewust te zijn van hoe jij je deze periode voelt.

Wanneer je deze gevoelens linkt aan de cyclus van de seizoenen, van de astronomische kalender of het jaarwiel kun je er een soort logica in vinden. Wanneer het meer logisch voelt ga je er minder tegenin, en kun je meer meebewegen. Jezelf toelaten en loslaten. Er is een moment voor alles.

Overigens zijn deze momenten helemaal niet zo zweverig of spiritueel ingegeven als je zou denken. Al miljoenen jaren gebeurt steeds hetzelfde: een astronomische gebeurtenis waarbij de zon loodrecht boven de evenaar staat.

Wanneer valt de herfstequinox?

De herfstequinox valt in 2024 op 22 september – om precies 14.44 uur. Het is het einde van de zomer. De astronomische herfst begint, en die duurt tot de winterzonnewende op 21 december 2024 om 10.20uur. Dan volgt weer de lente-equinox, die wordt gevolgd door de zomerzonnewende. Het is de steeds herhalende cyclus van de seizoenen.

 
 

Bewust meebewegen met het seizoen

Sta eens stil. Neem een bewuste ademhaling. Hoe voel jij je in deze periode? Wat associeer jij met de afsluiting van de zomer? Welke gevoelens komen daarbij kijken? En je weet het: alles mag er zijn. Wat zijn je associaties met de herfst?

Deze vragen kunnen je helpen wat bewuster stil te staan bij dit moment

Als je nu kijkt naar de natuur, wisselen zonnige en nog warme dagen zich af met koudere dagen en met dagen met meer wind en regen. De bomen verliezen al wat blad en dieren bereiden zich voor op de winter. De natuur is in beweging en maakt zich klaar om los te laten.

Wellicht voel je deze beweging ook bij jezelf. Dit kan gevoelens met zich meebrengen van een soort nostalgie, het jammer vinden dat de periode van de zomer tot een einde komt. Vooral als je goed ging op de zomerenergie, kan je teleurstelling voelen. Dit gevoel mag er zijn, maar focus dan op het goede. Wat was er zo fijn aan de zomer? Waar heb je vol van genoten? Misschien kun je al iets plannen voor de volgende zomer, een voornemen.

Een voorbeeld: ik heb vol genoten van een langer periode weg zijn en de rust en plezier die ik ervaarde in de mooie natuur van Zweden. Dat deze periode voorbij is, vind ik heel jammer, ik denk vaak terug aan momenten daar of kijk foto’s van al het groen wat om ons heen was. Wij hebben besloten volgend jaar terug te keren, en boeken binnenkort al de overtocht. Zo wordt het niet alleen genieten van wat was, maar ook al een plan waar ik plezier uit kan halen.

September is ook de tweede oogstperiode. De periode van bijvoorbeeld de druiven en appelpluk. Ook kan je genieten van alle kleurenpracht die de herfst te bieden heeft. Het is als een cadeautje voor we een meer donkere en kale periode in gaan.

Herfstactiviteiten

Als je meer wilt gaan meebewegen met de cyclus van de natuur kun je ook een aantal activiteiten voor jezelf plannen. Kies wat bij jou past. Hieronder geef ik je een aantal suggesties.

Balans (evenwicht)

In dit thema kun je fysiek op zoek gaan naar wat balans zoeken met je doet. Doe bijvoorbeeld evenwichtsoefeningen en ervaar dat er eigenlijk altijd beweging is. Kijk ook eens naar de yogasessies die ik hieronder tip in de online studio.

Dankbaarheid

Doe een dankbaarheidsoefening. Houd bijvoorbeeld gedurende de week (of langer) een dankbaarheidsdagboekje bij. Schrijf elke dag 3 dingen op waar je dankbaar voor bent. Ook leuk om samen met je kinderen te doen.

Of maak een creatieve uiting van mooie momenten van de zomer. Plak bijvoorbeeld je gevonden schelpen op een potje.

Maak een mooi filmpje van vakantiemomenten zoals ik. Kijk mijn fijne vakantiemomenten hier op Instagram.

Voltooiing

Reflecteer op voltooiing of afronding. Bijvoorbeeld met de vragen: wat voelt voor jou afgerond / voltooid? Wat mag je dus loslaten?

Tweede oogst

Bak een appeltaart. Maak een ontbijtje met warme appel en kaneel.

Herfstpracht

Maak een herfstwandeling. Kijk, ruik, luister. Ervaar heel bewust de sensaties van de start van de herfst. Verzamel gekleurde herfstdingen en knutsel er iets moois van. Niet alleen fijn voor kinderen 😉.

Interne energie

Laat toe dat je weer meer naar binnen keert. Er wordt plaats gemaakt voor de terugtrekkende Yin-energie. Tijd voor een najaarsschoonmaak. Maak ruimte voor jezelf in huis door op te ruimen en schoon te maken.




Herfsttips voor sessies in de Online Yoga Studio

Gratis download: yoga activiteiten voor jou en je kind

Download hier 5 leuke yoga oefeningen voor jou en je kind tijdens de herfst! Zo maken je er samen een bewust moment van.

Lees ook de andere delen van de blogreeks: meebewegen met de seizoenen:

Maartje Oostvogels

Hi, Ik ben Maartje van Your natural flow, online yoga studio. Yoga is voor mij bewustzijn, ontwikkeling, voelen en leven. Met respect en liefde voor de aloude yogatraditie, maar met een nuchtere kijk en met beide benen in dit leven. Ik schrijf hier regelmatig blogs, over yoga, mindfulness en lifestyle.

Vorige
Vorige

Yoga bij een burn-out

Volgende
Volgende

Online yoga versus fysieke groepslessen: wat is de beste keuze voor jou?