Online yoga versus fysieke groepslessen: wat is de beste keuze voor jou?

Wanneer kiezen voor online lessen en wanneer voor yogalessen in een groep?

Als je wilt beginnen met yoga, ontdek je al snel dat je online lessen en fysieke groepslessen bij een yogastudio of een sportschool kunt volgen. Ik kan me voorstellen dat als je wilt gaan beginnen met yoga, of zelfs als je ooit al lessen hebt gevolgd, je niet weet wat het beste bij je past. Hoe maak je de keuze? Zelf ervaren is het beste, maar waar begin je? Wat beter bij je past hangt af van je agenda, persoonlijke voorkeuren en doelen. Hieronder zal ik de voordelen en nadelen van deze twee vormen bespreken.

Ik heb zelf nooit een fysieke yogales gevolgd. Ja, je leest het goed: ik heb NOOIT yogalessen gevolgd. Althans niet zoals jij ze nu voor je ziet. Van die groepslessen in een yogastudio of bij een sportschool. Mijn interesse voor yoga begon na een fijne zwangerschaps-cursus, niet in een yogastudio, maar wel met yoga invloeden. Daar begon mijn zoektocht naar yogalessen.

Toen ik met yoga wilde beginnen, voelde het niet prettig om een yogastudio binnen te stappen. En al helemaal niet om bij een groepsles op een sportschool aan te sluiten. Deze drempel is voor veel mensen hoog, en dat begrijp ik heel goed. Ik had dat zelf dus ook. Er heerst een beeld van - in strakke pakjes gestoken - fitte mensen, die gemakkelijk in allerlei onmogelijke houdingen gaan staan. Dit beeld van yoga probeer ik om te buigen, want in onmogelijke houdingen staan is niet waar yoga om gaat!

Online yoga: de voor- en nadelen

Het grote voordeel van online yoga volgen, is dat je op elk moment een sessie kan aanzetten. Waar je ook bent. Je zit niet vast een bepaalde tijd in de week. Je hoeft dus geen oppas te regelen of planningen om te gooien. Dit brengt gelijk ook een nadeel met zich mee: er is geen stok achter de deur. Je wordt niet op een vaste tijd ergens verwacht. Het voordeel daarvan is dat je geen geld weggooit als je een keer een les moet missen.

Ben jij iemand die een stok achter de deur kan gebruiken? En wil je graag thuis online yogalessen volgen? Creëer dan zelf die stok achter de deur door afspraken met jezelf te maken. Lees bijvoorbeeld mijn blog: hoe maak ik een gewoonte van yoga, om de motivatie voor yoga te houden. Lukt het je niet om zelf een routine op te bouwen? Ik ben graag jouw stok achter de deur. Lees hier meer over het persoonlijk yogaplan wat ik voor je kan maken.

Online yoga in de privacy van je eigen huis

Tijdens yoga ben je met jezelf bezig. Met je lichaam, je gevoelens en je gedachten. Te veel afleiding bij een groepsles kan zorgen dat je moeite hebt om je aandacht naar binnen te brengen en bij jezelf te houden.

Misschien ben je tijdens een groepsles bezig met hoe anderen de yoga-oefeningen doen. Misschien ben je jezelf zelfs aan het vergelijken met de anderen? Zijn zij leniger? Hoe ziet de houding eruit? Dit leidt vreselijk af. Vergelijken is nergens voor nodig. Je doet yoga, en de yogahoudingen altijd op jouw manier. Er is geen goed of fout of een beste manier. In de online yogasessies laat ik opties en variaties zien in yogahoudingen en bewegingen zodat het bij iedereen aansluit. Jij maakt zo de keuze wat het beste voor jou voelt op dat moment. Tijdens een yogales help ik je ook door steeds zelf te voelen, en je aandacht bij jou te houden.

Prikkels om je heen

De prikkels, sfeer of energie als je het zo wilt noemen, van een grote groep mensen is voor sommige mensen te veel. Het leidt af van het beoefenen van yoga. Vooral als je er al een hele dag op hebt zitten, kunnen de prikkels van een groep mensen te veel zijn. Je moet je tijdens een groepsles hiervoor goed kunnen afsluiten. Dit probleem heb je thuis niet. Tenzij je yoga probeert te doen terwijl je peuter over je heen probeert te klimmen, de hond uitgelaten wil worden en je partner vraagt wat jullie als avondeten zullen eten.

Een yogakamer in huis?

Maar ook thuis kan je je makkelijk laten afleiden. Huisdieren, een partner, geluiden, kinderen, werk wat nog op je wacht. Ze kunnen je allemaal enorm afleiden. Het mooie is dat je dit er gewoon kan laten zijn. Je merkt de afleiding op, maar geeft er geen aandacht aan. Dit leer je met mindfulness wat enorm in mijn yogalessen verweven zit.

Je hoeft ook echt niet alleen te zijn, de stilte op te zoeken of een aparte yogakamer te hebben. Juist in je dagelijkse leven met alle afleiding die er is, leer je meer mindful en bewust te zijn. Dit helpt je ook in andere situaties. Hoe ik dit doe? Volg mij op Instagram en zie hoe ik dit aanpak.

Yoga in je pyjama of spijkerbroek

Yoga beoefenen in je pyjama of spijkerbroek. Heerlijk toch! Wanneer je thuis yoga beoefend trek je gewoon aan wat je wilt, of wat je toevallig op dat moment aan hebt. Je hoeft je niet om te kleden of te zoeken naar je gewassen sportkleding. Maar ook in mijn groepslessen: trek vooral aan wat je fijn vindt. En voor het geval je het nog niet wist: een yogabroek bestaat niet!

Ontspannen na een yogales

Ik hoor vaak dat mensen zo heerlijk ontspannen zijn na een yogales. Dat de avond rustiger is en ze beter kunnen slapen nadat ze een yogales hebben gedaan. Hoe fijn is het dan dat je na een yogales al thuis bent? Dat je niet meer naar buiten hoeft. Met online yoga stap je zo na een sessie je bed in, of doe met deze yogasessies mee vanuit je bed of op je bank.

Yoga is geen uur op de mat

Even los van dat yoga meer is dan bewegen, je hoeft ook geen uur op de mat te staan. Een groepsles in een yogastudio is meestal een uur.  Hierdoor zou je kunnen denken dat je pas met een uur yoga voordelen ervaart. Dit is echt niet zo. Dat uur komt door planning technische elementen. Denk hierbij aan factoren zoals geld, tijd, huur enzovoorts. Bij een online yogastudio heb je toegang tot lessen in veel verschillende tijdsduren. Je kiest wat op dat moment bij jou past. Of dit nou 5 minuten, 20 minuten of een uur is. Alles is goed.

Je lichaam en brein is gebaad bij variatie en frequentie

Gevarieerd bewegen is goed voor je lichaam en je brein. Als je online yogasessies kiest uit de brede collectie in een online studio beweeg je altijd gevarieerd. Daarmee bedoel ik dat je niet steeds dezelfde houding of beweging doet, waar je lichaam (en je brein) aan gewend raken. Maar ook verschillende delen, en alle delen, van jouw lichaam die aandacht krijgen.

Daarnaast kun je frequenter bewegen. Dit is goed, want met 1 uur yoga in de week ga je minder bereiken. Het zet spreekwoordelijk ‘geen zoden aan de dijk’. Je zult moeten ‘trainen’, en dan bedoel ik niet sporttraining. Je traint beweegpatronen (fysiek en mentaal), adembeoefening en je traint ook je mind. Mindfulness heeft veel momenten van oefening nodig. Liever elke dag 5 minuten dan maar een keer per de week.  Lees dit blog als je hierover meer wit weten.

Yoga in een groep: sociaal, interactie en een vast moment

Hierboven zijn mogelijke voordelen van fysieke yogalessen al wel voorbijgekomen, maar ik ga ze nog even bij elkaar zetten.

Bij fysieke groepslessen heb je persoonlijk contact met de yogadocent en medestudenten. Dit kan motiverend zijn en je dus helpen om elke week yoga te beoefenen. Ook kan het jezelf uitdagen om geconcentreerder aan de slag te gaan. Als je iemand bent die geniet van de energie en sfeer van andere mensen, kan een groepsles heel prettig zijn. Je maakt deel uit van een gelijkgestemde groep. Ook hoef je het niet zelf in te plannen of een les uit te kiezen. Je gaat op een vast moment, naar een vaste locatie en de yogadocent geeft aan wat je dat uur gaat doen.

Nog even alle voor- en nadelen van online yoga en fysieke yoga op een rijtje:

Voordelen online yoga

  • Je bent alleen met jezelf

  • Minder prikkels

  • Je trekt aan wat je fijn vindt

  • Meer keuze in sessies: de yogales waar je op dat moment behoeft aan hebt

  • Lager kosten

  • Je kunt vaker een sessie kiezen

  • Ook meditaties te beluisteren

Nadelen online yoga

  • Het vraagt zelfdiscipline

  • Afleiding in huis

Voordelen groepsles yoga

  • Stok achter de deur door een vast wekelijks moment

  • Je bent even weg

  • Sociale interactie groepsyoga

  • Gemeenschapsgevoel

  • Yogadocent geeft persoonlijke aandacht

Nadelen groepslessen yoga

  • Je ‘moet’ ergens naar toe

  • Maar 1 uur in de week

  • Kosten zijn hoger

  • Reistijd

  • Afleiding van de groep

  • Prikkels

  • Hoge drempel

Hoe kies je de juiste groepsles of yogastudio

Yoga-studio-prinsenbeek-breda

Wanneer je een groepsles of yogastudio wil kiezen, kun je het beste op je gevoel af gaan. Maar bereikbaarheid, kosten en mogelijkheden van lessen neem je natuurlijk ook mee in je overweging. Het is makkelijker naar een yogales te gaan die op 10 minuten fietsen is dan dat je een kwartier moet rijden. Bij de meeste studio’s kan je een gratis, of tegen lage kosten, een proefles volgen. Alhoewel 1 yogales niet voldoende is om echt te ervaren wat yoga voor je kan doen kun je zo wel de sfeer proeven en de yogadocent ervaren. Taalgebruik en stem zijn veelal bepalend voor een fijne yogabeoefening.

Wat is de beste online yogales voor jou?

Yoga met Adrianne?

Gratis online yoga volgen? Ja dat kan zeker! Er is heel veel aanbod. Helemaal als je het prima vindt om lessen in het Engels te volgen. De bekendste is Yoga met Adrianne. Maar vergeet niet: ergens wordt diegene altijd betaald. In dit geval omdat grote bedrijven je advertenties kunnen aanbieden, je gegevens gedeeld worden of sponsoring verweven zit in de video.

Er staat heel veel aanbod op YouTube, en ook mij kan je er vinden. Ik heb zelf nooit echt yoga via YouTube gevolgd. De keren dat ik het probeerde was ik vooral heel veel bezig met een sessie te zoeken. Na een aantal keer een video opgezet te hebben die toch niets bleek te zijn of de video werd heel de tijd onderbroken door reclames, besloot ik lid te worden van een online yogastudio. Zelf volg ik online yoga van mijn yogaopleiding: Heart and Bones Yoga. En als ik iets fijn vind, dan betaal ik er met alle liefde geld voor.

Online yoga studio’s en platforms

Al helemaal sinds lockdowns in covid tijd heeft online yoga een grote groei doorgemaakt. Intussen is ook online de keuze groot. Hoe kies je dan een online yoga platform? Het is makkelijk lid te worden van bijvoorbeeld een yoga magazine tv. Een laag bedrag en veel keuze. Maar toch is het niet de yoga die bij mij past. Ook Happy with yoga is een groot platform waar ik een tijdje yoga heb gevolgd. Wat begon als fijne lessen miste ik daar toch variaties en opties in bewegen en deed ik ook houdingen die niet goed voor me waren, zelfs fysieke klachten opleverde.

Uiteindelijk is de beste keuze degene die het beste past bij jouw levensstijl en behoeftes. Of je nu kiest voor online yoga, fysieke groepslessen of een combinatie van beide, zorg ervoor dat je geniet van je yogapraktijk en de voordelen ervaart die yoga te bieden heeft.

Waarom wil je yoga gaan doen?

Dit kan van alles zijn. Misschien wil je minder stress, meer rust in je hoofd, of beter slapen. Maar het kan ook een fysiek doel zijn; minder lage rugklachten, minder last van je schouders na een dag achter de computer, een krachtige core, sterke benen. Ik snap dat je niet weet waar je moet beginnen en met welke yogales. Laat mij weten waar jij behoefte aan hebt. Met jouw persoonlijke yogaplan (gratis bij de online yoga studio) ben ik er voor je als jouw yogacoach, zodat jij alle voordelen van yoga ervaart en deze voelt in je dagelijks leven. Zowel fysiek als mentaal.

Benieuwd hoe ik online yoga geef?

Roept yoga nog steeds het beeld bij je op veel flexibele mensen? Of voel jij je ook niet aangesproken door alle spirituele, vage (onbewezen) uitspraken en onzin? In de online yogastudio volg je yoga, gewoon voor jou zoals je bent. Geen moeilijke ‘in de knoop’ yogahoudingen maar online yogalessen met makkelijke, slimme en toegankelijke bewegingen die goed zijn voor jouw lichaam! Mindful momenten met je hele aandacht voor jezelf. Probeer het twee weken voor 1 euro en ervaar het zelf.

Maartje Oostvogels

Hi, Ik ben Maartje van Your natural flow, online yoga studio. Yoga is voor mij bewustzijn, ontwikkeling, voelen en leven. Met respect en liefde voor de aloude yogatraditie, maar met een nuchtere kijk en met beide benen in dit leven. Ik schrijf hier regelmatig blogs, over yoga, mindfulness en lifestyle.

Vorige
Vorige

Herfst equinox: start van de herfst

Volgende
Volgende

Yoga-oefeningen en tips voor gezonde voeten