Hoe maak je een gewoonte van yoga?

Het nieuwe jaar is voor velen een nieuwe start met nieuwe plannen, goede voornemens en ‘actieplannen’. Hartstikke fijn die goede voornemens die vaak in het teken staan van beter voor jezelf zorgen. Maar herken je dit ook: alles wordt daarna weer een beetje drukker, je agenda loopt weer vol, en soms schieten dingen - die goed voor je zijn, maar wel tijd kosten - er bij in?

Yoga is daar bij velen een voorbeeld van. Maar het kan ook een sport zijn, je voornemen om dagelijks een mindfulness oefening te doen, meditatie, dagelijks een gezonde lunch maken, een opleiding die je doet etc.

Dit komt vaak omdat je je goede voornemen nog niet in je leven hebt geïntegreerd, het is geen gewoonte, maar het voelt als iets extra’s, iets wat je erbij doet of zelfs wel moet. Maar het kan ook anders.

Wil jij je goede voornemens vast houden?

Lees (en gebruik 😉) dan deze 4 tips om van iets een gewoonte te maken.

#1 Maak het zichtbaar

Zorg dat je iets ziet wat je herinnert om met je yogapractice te beginnen.

Wil je bijvoorbeeld vaker in de week yoga doen, leg dan je yogamat in het zicht. Wil je een aantal momenten per dag een adem- of mindfulness oefening doen stel dan een reminder in op je telefoonscherm.

Het werkt overigens ook de andere kant op, wil je iets afleren? Leg het dan uit het zicht, bijvoorbeeld je telefoon. 😉

#2 Koppel je gewoonte aan een andere

Is er een andere gewoonte die je aan je yogapractice kan koppelen? Iets wat je al doet, een bijna automatische handeling op de dag?

Ik ben bijvoorbeeld bezig om meer ‘s ochtends vroeg yoga te doen. In de ochtend hebben de meeste mensen wat meer handelingen die je als gewoonte kan beschouwen. Ik drink altijd twee glazen water en een kop koffie. Dus ik koppel deze gewoonte aan yoga. Ik kom uit bed, drink mijn water en drink rustig een kopje koffie. Mijn mat ligt al klaar (tip 1...) en ik doe yoga.

Ander voorbeeld als je van avondyoga houdt. Ben je gewend (net als ik 😉) om 's avonds iets makkelijks aan te trekken? Doe daarna gelijk je yogapractice in je comfy kleding!

#3 Focus je op de uitkomst, niet op de handeling

Denk niet aan het 'wat je moet doen' maar aan wat je 'wil bereiken' en misschien ook wel aan het 'waarom'.

Wil je bijvoorbeeld met yoga meer rust in je hoofd, minder continue gedachten die van de hak op de tak gaan? Dan kan je dat soms ook bereiken met alleen een savasana, een korte yogaserie, of bijvoorbeeld de lotus mudra, die ook in de online studio staat of soms in mijn yogasessies zit.

Van het 'wat' wordt je misschien onrustig van "Ik 'moet' een uur op de mat staan". Ik heb dat soms met hardlopen: het vooruitzicht dat ik mezelf een half uur loop af te matten, afkoelen, douchen en je bent zo ruim een uur verder. Maar ik wil wel heel graag mijn conditie behouden en hardlopen werkt voor mij ook rustgevend....maar dan moet je dat dus wel een paar keer in de week blijven doen. Dus trek ik mijn schoenen aan en ga!

Het visueel maken kan ook helpen. Een soort doel waar je naar toe werkt, afstreept of een planning die je bijhoudt. Dit hangt ook samen met tip #1: maak het zichtbaar.

#4 Maak het makkelijk

Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk. Dus geen ingewikkelde handelingen voordat je yoga kan gaan doen.

Zet je favoriete sessie in je favorieten, sla je inloggevens al op, zodat je die niet hoeft op te zoeken. Laat die link ook gelijk verschijnen in die reminder van tip 1.

Neem een lessenkaart of abonnement zodat je niet meer aan losse betalingen of reservering hoeft te denken.

Doe yoga in je gewone kleren. Je hoeft heus niet altijd een legging aan. Oke, een strakke spijkerbroek of die leuke rok gaat waarschijnlijk niet zo fijn zijn maar die makkelijke korte of losse broek werkt prima!

Succes met deze tips met welke gewoonte je dan ook wilt integreren in je leven!

Deze tips komen uit het boek: Elementaire gewoontes van James Clear. Met dank aan Malka Jonas voor deze tip!

Dit vind je misschien ook interessant:

Maartje Oostvogels

Hi, Ik ben Maartje van Your natural flow, online yoga studio. Yoga is voor mij bewustzijn, ontwikkeling, voelen en leven. Met respect en liefde voor de aloude yogatraditie, maar met een nuchtere kijk en met beide benen in dit leven. Ik schrijf hier regelmatig blogs, over yoga, mindfulness en lifestyle.

Vorige
Vorige

Het einde van veel yogalessen: Savasana

Volgende
Volgende

Wat is Yoga Nidra?