Een intentie zetten

Waarom zou je je dag, jaar of periode beginnen met een intentie? Lees in dit blog wat een intentie is en wat het ook vooral niet is.

Ook leg ik uit hoe een intentie uit de yoga komt: ‘Sankalpa’. Ik geef je voorbeelden en hoe je dit vooral niet zweverig kan toepassen, maar vooral praktisch en ook gewoon simpel kan houden.

Waarom een intentie zetten?

Het is manier om je dag in te gaan en te bepalen hoe jij je dag wilt (be)leven. Je kunt hiermee beïnvloeden hoe jij je gaat voelen tijdens deze dag. Maar het is geen doel. Er is een verschil met een doel stellen of een intentie. Ik leg het je verder uit.

Wat is een intentie?

Een intentie kan je zo klein of groot maken wat je wil. Je kunt een intentie zetten voor een dag, maand, seizoen, jaar of wat jij wilt. Het is een voornemen. Je prent deze intentie in je geest, lichaam en hart. Zodat jij je keuzes maakt volgens deze intentie. Je beïnvloedt je mindset. Het geeft je vertrouwen. Je intentie kan je steeds oproepen als een mantra, als herinnering om jouw beste dag of leven te leiden.


Wat is een intentie niet?

Een intentie is geen doel. Een doel gaat meestal uit van verandering. In de veronderstelling dat wie je bent, of waar je nu staat, niet goed genoeg is. Een intentie is geen verlangen van het ego. Iets wat te maken heeft met wat je wilt, omdat daarmee je geluk zou samenhangen. Een intentie gaat uit van dat alles wat er is, goed is. Jij bent goed.

Een zaadje wat je plant in je geest

Een intentie is als een zaadje wat je plant in je geest. Het groeit als jij het aandacht geeft. Herhaal je intentie meerdere malen. Geef je intentie een aantal keer per dag aandacht.


Door een intentie in de ochtend te zetten, en bijvoorbeeld daarbij een hand op je hart te leggen. Kan je gedurende de dag als je je hand op je hart legt naar je intentie terugkeren.


Een intentie komt van binnen

Het is een innerlijk proces. Het is een voornemen en het gaat ervan dat alles al in jou aanwezig is.

Alles is er namelijk al, je hoeft je jezelf alleen maar te laten herinneren. Je kunt een intentie zetten vanuit “ik ben”.

Voorbeelden kunnen zijn:

  • Ik ben ontspannen en in balans

  • ik ben rustig

  • ik ben liefde

  • ik ben inspiratie

  • ik ben liefdevolle inspiratie

  • ik ben samenwerking

  • ik ben daadkrachtig

  • ik ben vol zelfvertrouwen

  • ik ben genoeg

De lijst is eindeloos….

Overigens hoeft het niet allemaal goed en beter te zijn he? Mindfulness is accepteren wat er is. “Ik ben” is ook een mooie intentie. “Ik ben acceptatie”

Intentie en yoga

Een intentie zetten past goed bij een yogasessie. Zowel voor als na een yogasessie. In yoga zoek je verbinding met je lichaam, geest en hart. Je creëert vanuit rust een besluit, een diepere intentie.

Je kunt ook een intentie naar boven halen door een meditatie. In de online yoga studio vind je diverse meditaties hiervoor.

Ben je online studio member? Met deze meditaties vorm je vanuit rust een diepere intentie:

Wandelmeditatie (12min)
Creëer al wandelend een bewust moment van in het hier en nu zijn. Vanuit deze staat vorm je een intentie voor je dag of een periode. 

Fietsmeditatie (12min)
Op weg naar je werk, school of onderweg kom je met deze fietsmeditatie in het hier en nu. Vanuit daar vorm je een intentie. Een fijne start van je dag.

Meditatie intentie (10min)
Deze meditatie kun je op elk moment doen, maar is vooral fijn voor de start van je dag of een belangrijke periode. Zoek een rustig plekje op. Kom comfortabel liggen of zitten. In 10 minuten breng je jezelf in een staat van zijn waarbij je een intentie kan vormen. 

Wil jij ook graag aan de slag met een intentie? Word dan lid van de online yoga studio en beluister direct deze meditaties. Of kies een van de andere yogasessies, meditaties of yoga nidra sessies uit. Probeer de online yoga studio nu 2 weken voor 1 euro.

Betekenis Sankapla

In yoga vind je ook het begrip Sankalpa, een diepe intentie die samenhangt met je “waarom”, je missie, je bestemming, je purpose, of hoe jij het wilt noemen. In yoga noem je dit je Dharma. Ondanks dat ik in dit blog dit niet verder uitdiep, wil ik je wel een toelichting geven over het begrip Sankalpa. Het helpt jou wellicht om je intentie te verdiepen.

Het woord Sankalpa bestaat uit twee woorden: san en kalpa.

Kalpa = een gelofte, een regel die boven alles moet worden gevolgd

San = een verbinding met de hoogste waarheid

Een sankalpa gaat dus over de dieper betekenis van ons leven. Het herinnert je aan je ware aard, en stuurt je keuzes. Een sankapla vereist geen verandering of actie. Het is letterlijk en eenvoudig een verklaring van wie je bent. Je diepere sankalpa ontdekken is een proces. Het is niet iets dat je hoeft te verzinnen. Hoe vaker jij contact maakt met jouw diepste zelf hoe meer je zal voelen wat je intentie is, zonder dat je deze hoeft te verzinnen.

Dat je nu wel een intentie meer moet verzinnen is overigens helemaal niet erg. Houd voor ogen dat alles er al is, alles in jou aanwezig is. In de nieuwe Yoga nidra sessie in de online yoga studio, speciaal voor de ochtend, roep je een intentie op vanuit het proces van dankbaarheid en liefde.

Praktisch en simpel

Het hoeft overigens helemaal niet zo zweverig te zijn. Je mag het echt wel praktisch maken. Simpel en klein houden. Je mag je intentie ook best aanpassen op wat die dag op de planning staat. Zo zet ik bijvoorbeeld de intentie: “ik ben liefdevolle aandacht” als ik een dag met mijn kinderen ben of de intentie “ik ben inspiratie” als ik een dag heb gepland om yogasessies te maken of blogs te schrijven.

Zelf heb ik ooit een intentie gesteld “ik ben ontspannen en in balans”. Omdat voor mij vanuit deze staat van zijn de rest volgt. Een yogasessie met deze intentie herinnert me snel hieraan, en brengt me in een fijne staat.

Ga jij komende week voor je je bed uitstap voor jezelf een intentie zetten?


De online yogastudio staat nu in het teken van je dag bewust beginnen.

Met alles voor een fijne ochtendroutine: beweegvideo’s, stretchen in 5 minuten (heerlijk, probeer het maar!), yoga in bed, en alles over een intentie zetten inclusief een Yoga Nidra sessie, een oefening en een schrijfopdracht.

Doe je mee? Probeer het nu voor 1euro.

Lukt het je niet om een intentie naar boven te halen. Laat het dan los. Kies een yogasessie met intentie. Zoals bijvoorbeeld de ontspannen yogasessie: IK ben hier, HIER ben ik (40min). Als je member wordt dan kan je direct van start. Je zal merken als je dit vaker gaat beoefenen je steeds makkelijker een intentie zal kunnen zetten.

Maartje Oostvogels

Hi, Ik ben Maartje van Your natural flow, online yoga studio. Yoga is voor mij bewustzijn, ontwikkeling, voelen en leven. Met respect en liefde voor de aloude yogatraditie, maar met een nuchtere kijk en met beide benen in dit leven. Ik schrijf hier regelmatig blogs, over yoga, mindfulness en lifestyle.

Vorige
Vorige

Tijd voor jezelf, tijd voor yoga. Ook tijdens je vakantie

Volgende
Volgende

Praktische tips om tijd te maken voor yoga in het dagelijkse leven