Rust en reflectie: Samhain en de kunst van Journaling

Vorig jaar ging ik rond deze tijd op een mooie herfstdag wandelen. Ik had het nodig. Ik nam mijn schrijfboekje mee. Tijdens mijn wandeling besloot ik te gaan zitten en schrijven. Gewoon wat er in me opkwam.

Toevalligerwijs (of niet 😉) viel dit moment samen met Samhain, een van de vieringen uit het Keltisch jaarwiel. Ik kwam er pas later achter dat ik aan het terugblikken was precies op het afsluitingsmoment van de Keltische jaarcyclus. Een natuurlijk moment van reflectie. Sinds dat moment ben ik cyclisch leven aan het onderzoeken en verdiepen.

Wil jij ook meer leven met de seizoenen, mee bewegen en zo meer innerlijke rust en balans vinden? Dit blog is onderdeel van een blogreeks waarin ik je meeneem in mijn zoektocht naar cyclisch leven. Ik geef je praktische tips om oude tradities op een nuchtere manier te verweven in je dagelijkse leven. Heb je een eerdere blogs gemist? Onderaan dit blog vind je een leeslijst van alle blogs in deze serie.

Deze keer over het begin en het einde. Een cyclus heeft eigenlijk geen begin of einde. Dat is het mooie een aan cyclus. Toch is er ergens een start aan te duiden, in het Keltisch jaar wiel is dat Samhain. Verwacht geen rituelen, ceremonies of spirituele uitleg in dit blog. Ik benader het vanuit een nuchter en praktisch perspectief, zonder uit het oog te verliezen dat hier eeuwenoude tradities aan ten grondslag liggen. Hoe bijzonder de natuur, en de cycli in de natuur ook werken, ik vind het vooral heel aards (letterlijk en figuurlijk). We duiken kort in de historie van Samhain, en daarna kun je aan de slag met mijn suggesties en zo je eigen moment creëren.

Historie van Samhain

Samhain valt in de nacht rond 31 oktober. De Kelten gebruikten een maankalender, dus Samhain valt daarom niet altijd op precies 31 oktober. Het is het Keltisch oud- & nieuwjaarsmoment. De oogst is nu echt voorbij. De donkere tijd begint. Deze is overigens al begonnen met de herfst-equinox. Door deze equinox en de lente-equinox is er een donkere helft en een lichte helft van het jaar. Vanaf nu gaan we de donkere dagen in tot de kortste dag (winter-zonnewende). Er komt een moment van rust voor een nieuwe cyclus start. Het is het moment dat het einde van deze cyclus gevierd mag worden.


Samhain valt samen met Allerzielen, Dia de los Muertos en Halloween. Dagen die in het teken staan van herdenken, de dood en je voorouders. De Amerikaanse cultuurhistoricus Jack Santino stelt zelfs dat het huidige Halloween afstamt van Samhain. Omdat het via Gealic volkeren (Ieren en Schotten) is meegenomen naar Amerika (All Hallows eve, de vooravond voor Allerzielen). Het kan dus een dag zijn in het teken van de scheidingslijn tussen leven en dood, maar ik zie het vooral als het einde van de jaarcyclus van de natuur.

Terugblikken, loslaten en rust

Het is dan ook een mooi moment om terug te blikken op het verleden, oude dingen los te laten en voor te bereiden op het komend jaar. Maar bovenal komt er een periode van rust aan. Kijk naar de natuur en de dieren. Rust is nodig om een nieuwe cyclus op te kunnen starten.

Ik hoor vaak dat mensen opzien tegen de komende periode. Misschien weet jij van jezelf dat dit voor jou een periode is dat je je niet goed voelt. Dit kan allerlei oorzaken hebben: het gebrek aan daglicht, een donkerte of zwaarte die je voelt, de drukte van feestdagen. Als je je hier bewust van bent, kun je hier al eerder op inspelen. Door eraan toe te geven, momenten te creëren dat je voor jezelf zorgt. Maar ook door het te zien als een moment dat erbij hoort. Daarom is het cyclisch leven: seizoenen, maan, vrouwelijke cyclus … alles gaat in fases. Niet alles hoeft altijd licht te zijn, niet alles hoeft vol energie te zijn.

If nature can take a break from blooming,
so can you.

Mezelf de winter doorslepen

Ik sleepte mezelf ook altijd de winterperiode door. Reikhalzend uitkijkend naar het voorjaar. Ik kon hierin blijven hangen. Ik ging tegen de winterperiode in. Ik heb vorig jaar voor het eerst ervaren dat de winterperiode minder zwaar voelde. Ik zag het als een fase van zachtheid, rust en voorbereiding. Ik nam andere beslissingen, deed andere dingen en eiste veel (heel veel) minder van mezelf in deze periode. Dit maakt dat ik er dit jaar weer anders in sta, en er zelfs een beetje naar uit kan kijken.

Activiteiten tijdens Samhain

In dit blog geef ik je suggesties van activiteiten die je voor jezelf kunt plannen en doen. Ook vertel ik over een oude “tienergewoonte” die ik weer heb omarmd, maar dan wel in een iets andere vorm dan vroeger.

Deze periode is heel geschikt om even stil te staan en te reflecteren.

Reflectievragen:

  • Wat is rust voor jou?

  • Hoe voel jij als je tot rust komt?

  • Wat heb je nodig om tot deze rust te komen?

  • Hoe kan je komende periode zorgen dat je meer rust ervaart?

Activiteiten:

Creëer self-care momenten voor jezelf, en zet deze in je agenda.

Maak van je huis een nestje. Een plek waar jij je fijn voelt en tot rust kunt komen:

  • leg dat warme kleed weer over de vloer

  • leg dekens en (veel) kussens klaar voor ’s avonds

  • sommige mensen vinden het fijn om met bepaalde geuren te werken, vind uit wat bij je past

  • trek warme sokken aan zodra je thuis bent

Warme comfortabele yogasessies die je kunt doen in de online yoga studio:

Heb je moeite om voor jezelf te kiezen? Doe dan deze twee sessies:

Moeite om van de bank af te komen? Niet nodig! Blijf lekker op je bank zitten. Pak je kussen en dekentjes erbij en kies voor een sessie op en naast je bank in de module Yoga voor in de avond:

Journaling

Naast de tips voor de komende periode wil ik je graag vertellen over de voordelen van journaling. Het klinkt zo hip: journaling en het is volgens mij ook best wel trending. Maar weet je wat ik, en misschien jij ook wel, vroeger deed? Een dagboek bijhouden en brieven schrijven naar een penvriendin. Ergens raakte ik dat kwijt. En ja: ik schreef toen veel onzin, kinderdingen en puberdingen. Maar ergens hielp het me. Het wegschrijven van gevoel, gebeurtenissen of wensen. Uiten in plaats van wegstoppen. Dat is precies wat ik met journaling nu ook doe.

Ik leg mezelf geen druk op wat ik moet schrijven. Wat ik wel doe is routine houden. Ook als ik ‘denk’ niets heb om te schrijven schrijf ik een regel, of soms een woord. Een woord dat soms uiting geeft aan een gevoel of emotie van die dag of dat moment. Verder houd ik mijn energieniveau bij (gewoon in een cijfer) de cyclus van mijn menstruatie (ik tel de dagen mee, beginnen bij dag 1 - de eerste dag van je menstruatie). Ik noteer ook momenten van de seizoenscyclus, dat doe ik door middel van de Keltische jaarkalender en de maandstanden. Sommige momenten schrijf ik uitgebreider, bijvoorbeeld tijdens bewuste reflectiemomenten. Het helpt om aandacht te geven aan mijn gevoel, aan mezelf en het geeft me ook inzicht.


Wil je ook gaan journalen? Ik geef je een aantal tips:

  • Schrijf elke dag, het hoeft niet veel te zijn, maar houd het schrijven in je routine.

  • Leg je boekje op een vaste plek waar je ook geneigd bent te schrijven.

  • Neem een vast moment op de dag als dat je helpt (maakt niet uit wanneer).

  • Koop een boekje wat jij fijn vindt, een mooie kaft, met lijntjes, of juist niet.


Ik ben zelf van lege notitieboekjes dit jaar overstapt naar de Self Care Journal van Rock Your World. Het gaf mij meer leidraad met fijne aanzet tot bewuste momenten, maar bijvoorbeeld ook de start van je jaar en je verjaardag. Verder geeft de journal je basis uitleg over Ayurveda, de maan en nog wat andere cycli. Maar geeft bovenal veel ruimte om zelf te schrijven, meer tot jezelf te komen en je eigen pad te vinden. Ideaal tijdens deze periode van rust en reflectie.

Het volgende blog gaat over de winter zonnewende, Yule. De kortste (donkerste) dag van het jaar, waarna het licht langzaam weer terugkeert.

Lees alle blogs in deze serie:

Maartje Oostvogels

Hi, Ik ben Maartje van Your natural flow, online yoga studio. Yoga is voor mij bewustzijn, ontwikkeling, voelen en leven. Met respect en liefde voor de aloude yogatraditie, maar met een nuchtere kijk en met beide benen in dit leven. Ik schrijf hier regelmatig blogs, over yoga, mindfulness en lifestyle.

Vorige
Vorige

Winterzonnewende: een uitnodiging om te vertragen

Volgende
Volgende

Yoga bij een burn-out