Meebewegen met de seizoenen

Afgelopen week, begin februari, liep ik ’s avonds even buiten. Ik hoorde de vogels nog vrolijk fluiten. Ik voelde meer energie en had zin om ’s avonds ook weer iets actiever te zijn. Je hoeft soms alleen maar naar de natuur te kijken. Alles ontwaakt weer na de donkere winterperiode. De dagen worden langer, en misschien voel jij ook dat je meer energie hebt. Door mee te bewegen met de seizoenen kun je bewuster leven en rustiger in het leven staan; meer in jouw eigen natuurlijk flow. In deze reeks van blogs neem ik je komende jaar mee in mijn zoektocht naar cyclische leven. Deze keer duiken we in de kalenders.

Verschillende kalenders

Als ik “kalender” zeg, waar denk jij dan aan? Zie je een lijst voor je met de 12 maanden en de verschillende dagen? Of zie je eerder je agenda of een verjaardagskalender voor je?


Er bestaan verschillende kalenders die momenten, zoals wisselingen in het seizoen, duiden. Je kent misschien het verschil tussen de astronomische start van de seizoenen en de meteorologische start? Zo is de astronomische start van het voorjaar op 21-3 en de meteorologische start op 1-3.

Astronomische kalender

Deze kalender is de basis van de 4 seizoenen zoals we die kennen.

De seizoenen worden gevormd door de kortste dag van het jaar (de wintersolstice / winter-zonnewende) rondom 21-12, de langste dag (de zomer-solstice / zomer-zonnewende) rondom 21-6. Daartussen zitten de lente-equinox en herfstequinox, wanneer de dag even lang is als de nacht.

Als we praten over de langste en kortste dag dan is dat niet in tijd want elke dag heeft 24 uur. We hebben het dan over het moment van zonsopgang tot zonsondergang. De langste dag van het jaar is op de zomer-zonnewende (zomersolstice) rondom 21-6. Dit zou je dus de piek kunnen noemen. Het is de start van de zomer. De kortste dag is rondom 21-12, de winter-zonnewende (wintersolstice). Ik schrijf soms ‘rondom’ een datum, omdat deze data elk jaar net wat anders kunnen zijn door onze Gregoriaanse kalender.

Bewegen met de seizoenen

Afgelopen jaar ben ik voor het eerst aan het bewegen met deze cyclus van de seizoenen. En dat voelt erg goed. Ik kijk vooral naar wat de natuur doet, wat mensen van oudsher deden en luister veel naar mijn gevoel. Daardoor ben ik deze winterperiode veel rustiger doorgekomen. Zo heb ik me eerst echt ingesteld op de winter, bewust van korte en koude dagen. Ik voelde dat ik ’s avonds niet de behoefte had om heel actief te zijn. Dat heb ik dan ook lekker niet gedaan. Mijn avonden besteedde ik met een dekentje op de bank en een kopje warme golden milk. Ook mijn yogabeoefeningen werd veel meer naar binnen gekeerd, met juist focus op meditatie, zachte bewegingen en Yoga Nidra.

Keltische jaarkalender

Ik kijk ook graag naar de Keltische jaarkalender ofwel het Keltisch jaarwiel.

Deze kalender met vieringen staan gelijk op de zonnewenden en de equinoxen die ik hierboven al besprak. Daartussen zitten ook nog 4 punten, en zo heb je 8 vieringen in een jaar. Deze kalender bevat voor mij veel logische momenten.

De jaarvieringen die bij de Keltische jaarkalender horen, zaten verweven in mijn yoga-opleiding van PureYoga. Terwijl deze geen onderdeel zijn van Yoga. Naast dat naar mijn weten er geen kalender zit in Yoga, vindt deze traditie ook haar oorsprong op het zuidelijk halfrond en zijn dus ook de seizoenen daar omgekeerd. Maar voor mij past het heel goed bij yoga. Het dicht bij de natuur staan, jouw natuur en bewustzijn.

Cyclisch leven

De seizoen en Keltische kalender zijn niet de enige cycli die ik volg. Zo volg ik ook onder andere de maancyclus en de vrouwelijke cyclus . De maan kent ook 4 fases net zoals de vrouwelijke cyclus. Ik volg deze fasen niet als een ‘agenda’ met iets wat ik moet doen, maar als momenten om me bewust van te zijn. Mijn ritme op mijn gevoel aan te passen, en soms ook acceptatie (mindfulness 😉).

Zo zijn er in beide cycli fases van rust maar ook van energie. Volle maan geeft bijvoorbeeld veel energie. Het is een periode dat je deze energie ook kunt benutten door activiteiten in te plannen. Maar tijdens deze periode kun je ook merken dat je door deze energie onrustiger slaapt, met heftigere dromen. Acceptatie en aandacht is de sleutel tot meer mentale rust hierover.

Als vrouw weten we heel goed dat menstruatieperioden niet de momenten zijn om heel veel van je zelf te eisen. Deze periode zorg je goed voor jezelf, liefdevol en met rust. In je yoga-beoefening focus je je beter even op meditatie, zachte bewegingen en Yoga Nidra. Herken je dit nog van de winter 😉? Ook nieuwe maan is zo’n periode.

Ik track zelf deze cycli door te journalen. Ik gebruik The Selfcare Journal van Rock Your World. Naast dat deze journal veel ruimte heeft om te reflecteren lees je ook achtergrond informatie over o.a. ook de maan- en vrouwelijke cycli die ik net besprak.

Keltische jaarfeesten zweverig?

De jaarfeesten van het Keltisch jaarwiel klinken snel ‘spiritueel’ en zweverig. Maar voor mij zijn ze juist heel praktisch en logisch. De Kelten keken naar de natuur en de landbouw en plaatsen zo momenten in het jaar om te vieren. Zo is er een oogstfeest, een nieuwjaar (en niet op de onze maar juist wanneer het oogstseizoen ten einde is). Het kunnen nu momenten zijn om bewust bij stil te staan. Je kunt ze ook gebruiken voor je ontwikkeling. Door rondom deze dagen jezelf af te vragen wat de viering of het moment voor jou betekent, te journalen, reflecteren en te plannen. Zo heeft elke moment ook wel symbolische betekenissen, zoals momenten van loslaten, stilstaan, ontwaken, oogsten en dankbaarheid.

Dit jaar zal ik regelmatig blogs schrijven over de momenten in het Keltisch jaarwiel. Ik neem je mee in mijn onderzoek naar cyclisch leven, en diep onderwerpen daarin voor je uit. Zodat jij hier inspiratie uit kunt halen. Op een nuchtere en praktische manier, met respect voor oude tradities en wijsheden.

Lees ook de andere vervolgdelen van dit blog:

Maartje Oostvogels

Hi, Ik ben Maartje van Your natural flow, online yoga studio. Yoga is voor mij bewustzijn, ontwikkeling, voelen en leven. Met respect en liefde voor de aloude yogatraditie, maar met een nuchtere kijk en met beide benen in dit leven. Ik schrijf hier regelmatig blogs, over yoga, mindfulness en lifestyle.

Vorige
Vorige

Imbolc uit het Keltisch jaarwiel

Volgende
Volgende

Tips voor yogaprops / yogaspullen