Mindful wandelen

3 meditatie technieken tijdens het wandelen

Als je mijn blogs vaker leest of member bent van de online yogastudio, ken je deze uitspraak van mij vast al: “yoga is niet alleen bewegen, en ook niet een uur op de mat staan”.

En daar gaat ook dit blog over. Mindfulness en meditatie zijn een belangrijk onderdeel van yoga. Maar heb jij moeite om de rust vinden om te mediteren? Of om stil te zitten? Soms is stilzitten ook niet waar je behoefte aan hebt. Ga er dan op uit! Je kunt heel goed bewegen en mindful zijn. Bijvoorbeeld door mindful te wandelen.

De natuur in gaan werkt voor een meditatie soms zelfs veel beter dan stilzitten. Met een frisse neus krijg je ook frisheid in je hoofd. De frisse lucht zorgt voor meer energie. Het bewust wandelen, voet voor voet, laat je aarden, gronden. Je komt meer in het hier en nu. Meer in het moment. En na een wandeling neem je dit gevoel mee andere momenten in.

Jij bent het waard! Pak dat moment. ’s Ochtends vroeg, in de loop van de dag tijdens je lunchpauze, als je partner de kids in bad doet of tijdens de mooie ‘golden hours’ in de avond wanneer de kids al op bed liggen.

In dit blog geef ik je 3 technieken voor een mindfulness oefening tijdens je wandeling. Lees voor je met deze technieken start de “10 tips voor mindful wandelen” voor een goede start van je wandeling.

1 Wandelen met een mantra

Een mantra is een zin die je herhaalt.

“Ik ben liefde”

“Ik ben ontspannen”

“Ik ben het waard”

Deze 3 zinnen kun je tijdens het wandelen op het ritme van je voetstappen blijven herhalen. Continu, ook als je even afgeleid was, keer je terug naar deze zinnen.

Deze mantra werkt ook als een soort intentie. Een intentie gaat uit van dat alles al in jou aanwezig is. Wil je meer weten over intenties? Lees dan mijn blog over een intentie zetten.

Wandelen met een mantra is goed als je je een beetje down voelt. Als je misschien een mindere dag hebt en wat positiviteit kan gebruiken. Geef jezelf dan een boost met deze mantra tijdens het wandelen.

Je kunt natuurlijk ook zelf een mantra kiezen. Kies 3 korte zinnen beginnend met 'ik ben’ of ‘het is’.

2 Wandel met focus op sensaties van de natuur

De natuur maakt het zo makkelijk om met je aandacht in het hier en nu te zijn. Want wat is er mooier dan de sensaties van buiten zijn: vrolijk fluitende vogeltjes, een koele zomerbries, de warme lucht op je huid en het geritsel van bladeren door een zachte wind?

Leg tijdens het wandelen aandacht op je zintuigen: sensaties die je hoort, ruikt, ziet en voelt. Ga ze een voor een af, en ervaar heel bewust wat je waarneemt. Deze sensaties helpen je om hier, in het moment, in het nu te zijn. Jouw lichaam en de natuur is nooit ergens anders. Maak hier gebruik van.

Ik deel graag een deel van een gedicht van David Wagoner met je.

“Lost”

Stand still. The trees ahead and bushes beside you are not lost. Wherever you are is called Here,
And you must treat it as a powerful stranger,
Must ask permission to know it and be known.
The forest breathes. Listen. It answers,
I have made this place around you.
If you leave it, you may come back again, saying Here.
No two trees are the same to Raven.
No two branches are the same to Wren.
If what a tree or a bush does is lost on you,
You are surely lost. Stand still. The forest knows
Where you are. You must let it find you.

Voel jij je ‘lost’, verloren? “Sta stil, de bomen en struiken naast je zijn niet verdwaald. Waar je ook bent het is hier. Je bent zeker niet verdwaald. Het bos weet waar je bent.”

Laat je inspireren door de natuur en dit gedicht van David Wagoner. Waar je ook bent: het is hier.

3 Wandel in stilte

De derde wandeltechniek is: wandelen in stilte. Simpeler gezegd dan gedaan. Althans voor mij, en de rest van de monkey minds onder ons. Lees in dit blog meer over een onrustige geest.

Kan jij oké zijn in dat moment voor jezelf, met de stilte? Even niets, stilte. Dat is misschien wennen in de rat race van de wereld om je heen. Geef eerst aandacht aan je gedachten. Zonder mening, zonder oordeel neem je je gedachten waar en laat je ze komen en gaan. Daarna laat je het allemaal los. Kan je nu in stilte verder wandelen? Kan jij oké zijn met deze stilte? Dwalen je gedachten af? Ook dat is oké, keer - liefdevol - terug bij je adem, je voetstappen, het wandelen. Terug in het moment, terug in de stilte.

“Yoga is het kalmeren van fluctuaties van de geest.” Dit is een van de eerste dingen die je leest in de Yoga Sutra’s van Patanjali, een van de oudste geschriften die er zijn over yoga. Stilte is niet ‘geen gedachten meer hebben’. Het is rust vinden in je gedachten, je hoofd die niet alle kanten op schiet. Alles er laten zijn, zonder oordeel, zonder uit te denken. Alles mag er zijn.

Begeleide wandelmeditaties

Maak jij tijd voor jezelf? Dan wandel ik graag een stukje met je mee.

In de online yoga studio staan 3 wandelmeditaties. Waarin ik je begeleid in de 3 hierboven genoemde technieken tijdens het wandelen. Je kunt de wandelmeditaties vooraf downloaden zodat je de audiobestanden offline kan beluisteren, of je luistert ze direct online vanuit de online yoga studio.

De audiobestanden duren 15 tot 20 minuten. Die tijd kan je wel maken, toch? En heb je langer? Wandel dan lekker door.

Vond je dit interessant? Dan lees je misschien ook graag deze blogs:

Maartje Oostvogels

Hi, Ik ben Maartje van Your natural flow, online yoga studio. Yoga is voor mij bewustzijn, ontwikkeling, voelen en leven. Met respect en liefde voor de aloude yogatraditie, maar met een nuchtere kijk en met beide benen in dit leven. Ik schrijf hier regelmatig blogs, over yoga, mindfulness en lifestyle.

Vorige
Vorige

Yoga en de Zomerzonnewende: Vier de zon met bewustzijn en intentie

Volgende
Volgende

Yoga is zoveel meer dan bewegen en houdingen