7 bewezen voordelen van yoga

Yoga is eeuwenoude traditie uit India en sinds tientallen jaren ook bekend in de westerse wereld. In Nederland doen naar schatting 1,6 miljoen mensen aan yoga. Bron: yoganederland. In ditzelfde onderzoek werd aan een aantal yoga-beoefenaars gevraagd wat yoga voor ze doet. De antwoorden waren: beter ontspannen, helpt bij stijfheid, uit je hoofd komen, energie geven en dicht bij jezelf blijven. Als je deze voordelen ervaart, zijn dit mooie effecten van yoga. Maar wat zegt de wetenschap? In dit blog geef ik je een samenvatting van effecten die door de jaren heen door verschillende onderzoeken zijn bewezen.

7 bewezen voordelen van yoga. Welke positieve effecten van yoga zijn afgelopen jaren gevonden door onderzoeken?

1. Verminderen van stress en angst

Yoga helpt bij het verminderen van de productie van het stresshormoon cortisol. Daardoor vermindert je gevoel van angst. Uit onderzoek blijkt dat yoga je hartslag, bloeddruk en ademhaling kan verlagen. Hierdoor is het een effectieve manier om stress te verminderen. Dat hoeven helemaal geen ingewikkelde oefeningen te zijn. het kan zo simpel zijn als rotaties maken (draaibewegingen) of het verlengen van je ademhaling. Lees meer van dit soort oefeningen in mijn blog Ontspanningsoefeningen bij stress.


2. Verbeterde flexibiliteit en balans

Dit voordeel zal je waarschijnlijk niet verbazen. Wanneer je verschillende houdingen en poses uitvoert, wordt je flexibiliteit en balans verbetert. Je spieren worden versterkt en gestretcht. Hiermee verklein je de kans op blessures en kan pijn verminderd worden. Wanneer je denkt dat je moeilijke in-de-knoop-yogahoudingen moet doen om dit voordeel van yoga te ervaren, kan ik je geruststellen. Met makkelijke en simpel uit te voeren bewegingen verbeter je al je flexibiliteit en balans. Zo kan je bijvoorbeeld elke dag tijdens het tandenpoetsen balans trainen door afwisselend op een been te staan. Meer oefeningen lees in je het blog Yoga balansoefeningen.

3. Vermindering van chronische pijn

Heb je last van rugpijn, artritis of migraine? Yoga kan helpen bij het verminderen van deze pijnen. Studies hebben aangetoond dat yoga de pijn kan verminderen en daardoor de kwaliteit van leven verbetert bij mensen met chronische pijn. Heb je behoefte aan een speciale bundel met yoga-oefeningen voor je rug maar wil je (nog) niet het membership afsluiten? Voor 38 euro krijg je toegang tot de speciale module Yoga voor je rug. Je hebt dan 3 maanden toegang tot de module die bestaat uit 6 yogasessies. De sessies zijn activerend en ontspannend en zorgen dat je niet meer hoeft te leven met pijntjes in je rug. Je leert bewegen op een manier die gezond is voor je lichaam, zonder overbelasting of bewijsdrang. Je gaat je weer zo fit voelen dat je zonder moeite je kind kunt optillen en samen kunt spelen en stoeien.

4. Verbetert de slaapkwaliteit

Hoe goed slaap jij? Heb je moeite met in slaap komen of word je vaak wakker tijdens de nacht? Yoga kan je helpen bij het verbeteren van je slaapkwaliteit doordat je stress vermindert en je lichaam ontspant. Studies toonden aan dat yoga de slaapkwaliteit verbetert bij mensen met slapeloosheid en andere slaapstoornissen. Ben je benieuwd welke sessies uit het membership je hierbij kunnen helpen? Ik heb een module met yoga-sessies voor het slapengaan. Hierin staat een sessie waarbij je in 10 minuten de dag van je afschudt, een mindfulness meditatie voor in de avond, zelfmassage-sessie (15 minuten), een avondsessie naast je bank (20 min) en op je bank (10 minuten). Alsook een herstellende yogasessie en een Yoga Nidra sessie voor de nacht door gastdocent Krista Ietswaard.

5. Verbetert de ademhaling

Yoga bestaat uit veel meer dan alleen de bewegingen en houdingen. Zo horen ook verschillende ademhalingstechnieken (Pranayama genoemd) bij yoga. Deze ademhalingstechnieken kunnen helpen bij het verbeteren van je longfunctie en verminderen de symptomen van astma en andere ademhalingsproblemen. Hier komt dit jaar een aparte cursus over. Als je dit interessant vindt, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief om op de hoogte te blijven. In mijn nieuwsbrief deel ik inspiratie en tips over hoe je thuis online yoga tot een succes kunt maken. Je kunt je op elk moment uitschrijven als je merkt dat de nieuwsbrief niet meer bij je past.

6. Verbetert de stemming

Heb je last van symptomen van depressie en angst? Studies hebben aangetoond dat yoga helpt om je stemming te verbeteren en de symptomen van depressie en angst te verminderen. Dit komt door de combinatie van lichaamsbeweging, ademhalingstechniek en mindfulness. Deze combinatie heeft een positieve invloed op je mentale welzijn. Maar ook wanneer je geen depressie hebt, is yoga heel waardevol. Het werkt ook preventief. Wanneer je regelmatig yoga in je dagelijkse leven opneemt, vergroot je je veerkracht. Je kunt beter omgaan met stress en hierdoor voorkom je mentale gezondheidsproblemen.



7. Verbetert de algehele gezondheid

Hierboven had ik het over je mentale gezondheid, maar yoga draagt bij aan je algehele gezondheid. Je bloedsomloop verbetert, je immuunsysteem versterkt en je spijsvertering verbetert. Door het aannemen van verschillende houdingen en het toepassen van ademhalingstechnieken tijdens een yogasessie, wordt de doorbloeding gestimuleerd. Dit zorgt dat zuurstof en voedingsstoffen efficiënter door je hele lichaam verdeeld wordt. Hierdoor kunnen je organen en weefsels optimaal functioneren.



Dat waren de 7 wetenschappelijk bewezen voordelen van yoga. Zoals je leest draagt yoga niet alleen bij aan fysieke flexibiliteit en kracht, maar ondersteunt het je algehele gezondheid en je mentale welzijn. Of je nog sceptisch bent of juist al overtuigd, waarom probeer je het zelf niet een week? Meld je aan voor mijn vernieuwde yogamomentjes. Je krijgt 7 dagen lang een e-mail met kleine en makkelijke yogamomentjes om zelf het voordeel te ervaren.


Bronvermelding en referenties

Dat iets wetenschappelijk bewezen is wil nog niet zeggen dat het voor iedereen werkt. De hoeveelheid wetenschappelijke onderzoeken en de resultaten geven wel iets aan over hoe serieus je yoga kan nemen. Ervaar het zelf. In geval van medische indicaties overleg altijd met een behandelaar. Yoga is geen medicijn of therapie.

Er zijn vele studies naar yoga gedaan. Veel studies betreffen meestal kleine aantallen mensen (hooguit enkele tientallen) die soms ook verschillende vormen van yoga beoefenen. Er bestaan verschillende vormen van yoga en het is niet duidelijk voor welke vormen dit beschermend effect geldt. Vaak wordt er ook niet gezegd hoeveel tijd de deelnemers hieraan spendeerden.

Wereldwijde studies kun je vinden op https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov. Door bijvoorbeeld in te voeren: yoga + stress (of ander zoekwoord).


Nederlandse studies en artikelen

In Nederland publiceerde TNO in 2021 een artikel over de gevonden effecten van yoga in studies met een goede samenvatting van de resultaten. Hieruit blijkt dat hatha yoga positieve effecten heeft op het fysieke vermogen, cardiovasculaire gezondheid als ook een afname van cortisol (stress hormoon). De bodyscan techniek, veelal gebruikt in eindontspanning (savasana) in yoga, bleek waardevol voor prikkelverwerking, leidt tot toename van positieve gevoelens en afname van negatieve gevoelens zoals angst en stress.


In deze publicatie van Gezondheid en Wetenschap kan je een samenvatting vinden van een onderzoek waarin Nederlandse en Amerikaanse onderzoekers alle gepubliceerde studies over de effecten van yoga op de gezondheid in een grote overzichtsstudie samen brachten.

Ook specifieke patiënt verenigingen promoten het effect van yoga bij aandoeningen. Hieronder vind je er een aantal:

Yoga bij Parkinson

Yoga bij Diabetes

Yoga bij kanker

Yoga en angststoornissen

Yoga en depressie

Yoga en hart- en vaatziekten

Maartje Oostvogels

Hi, Ik ben Maartje van Your natural flow, online yoga studio. Yoga is voor mij bewustzijn, ontwikkeling, voelen en leven. Met respect en liefde voor de aloude yogatraditie, maar met een nuchtere kijk en met beide benen in dit leven. Ik schrijf hier regelmatig blogs, over yoga, mindfulness en lifestyle.

Vorige
Vorige

Yoga voor thuis: hoe je er wel een succes van maakt

Volgende
Volgende

Winterzonnewende: een uitnodiging om te vertragen