Yoga met je kinderen

Als je mijn achtergrond als kinderyogadocent kent, denk je misschien dat dit blog gaat over kinderyoga. Over kinderyoga kan ik vele blogs schrijven, maar daarover heb ik het deze keer niet. Dit blog gaat over SAMEN met je kinderen yoga doen. Yoga is verbinding, verbinding met je lichaam, hoofd, hart maar ook je omgeving.

Herken je deze situatie? Je hebt net je matje klaargelegd, de kids zijn even aan het spelen of zitten lekker voor de tv. Jij installeert je met een yogasessie op je kussen, en ja hoor daar komen ze aan. “Wat ben je aan het doen?” “Mag ik meedoen?”

Wat doe jij dan? Laat je je frustreren omdat je -al weer- geen tijd voor jezelf kunt pakken? Of omarm je het moment?

Soms is het zelfs andersom. Jij bent al dagen (misschien wel weken 😉) ver verwijderd van tijd nemen voor je yoga beoefening, wanneer je de vraag krijgt van je kids: “Kunnen we weer yoga doen?”.

Yoga met je kinderen: in dit blog lees je hoe ik dat als ouder aanpak. Ik geef je tips en hulpmiddelen om yoga te integreren in het ouderschap.

Yoga met kinderen hoeft niet speels

Yoga hoeft niet altijd - ik zal het maar zo zeggen - ‘jip-en-janneke’ te zijn voor kids. Kinderen zijn van nature aangetrokken door de bewegingen en zelfs het rusten in yoga. Je hoeft er geen kinderlijk verhaaltje van te maken als dat niet bij je past. Je kunt de sessie die je zelf aan het doen was ook gewoon samen volgen. Speel in op de belevingswereld van je kind. Maak je niet druk als je kind afhaakt, dat gebeurt en het is helemaal oké.

Het kan fijn zijn als je vraagt naar hoe je kind zich voelt. Vraag bijvoorbeeld hoe een oefening voelt, waar een kind het voelt of wat precies. Vertel ook wat het met jou doet. Het opmerken van wat een oefening doet of welke gevoelens er zijn is heel waardevol! O ja een reminder: het antwoord hoeft niet altijd goed te zijn hè? Dat zit vaak in onze aard (het willen oplossen, het goed willen maken), vooral voor je kids. Maar je even niet goed voelen is ook oké.

Bewegingen

Yoga hoeft niet perfect. Leer je kind niet om ‘in een houding te staan’ of precies ‘na te doen’. Het gaat niet om de vorm, maar wat het doet in je lichaam of met je gevoel. Een lichaam van een kind is nog in ontwikkeling, vermijd daarom hoofd- of schouderstands, als je ze zelf al doet (ik niet 😉 ). Een kind kent zijn natuurlijke grenzen. Yoga gaat niet om streven, beter worden, iets kunnen uitvoeren. Speel in op de belevingswereld en ontwikkeling van je kind.

Mediteren met kinderen

Ook een kind kan mediteren. Weliswaar niet zo lang, de aandachtspanne is nu eenmaal wat korter. Maar meditatie is soms niets anders dan ergens op focussen. Je hoofd even iets anders te doen geven. Met een kind kan je dit doen door bijvoorbeeld naar geluiden te luisteren, zoals de meditatie die ik samen met mijn dochter Flo doe in de online yoga studio. Ook kinderen kunnen een ‘vol hoofd' hebben, gedachten die rond gaan en niet stoppen. Met meditatie leer je ze focussen en rust te ervaren. Je bent minder afgeleid door gedachten en kan daardoor beter voelen

.

Je adem leren kennen

Samen met je kind kan je over de adem praten. Adem doet zoveel, het is een signaal over hoe het met je gaat, maar ook een hulpmiddel om bijvoorbeeld rust te brengen.

Laat je kind er steeds meer kennis mee maken, en voelen wat nu precies de adem is en waar je die voelt. Laat bijvoorbeeld eens een knuffel leggen op die plek waar je kind zijn/haar adem voelt als je aan het rusten bent. Een ‘blaas’ oefening doet het ook altijd goed, zoals blazen als de wind, of bijvoorbeeld snuffen als een konijn. Of simpelweg zuchten. Voel het zelf maar.

Krachtige yogahoudingen voor kinderen

Krachtige houdingen zoals bijvoorbeeld krijgerhoudingen vinden kinderen vaak erg leuk om te doen. Vraag maar eens hoe je kind zich voelt in zo’n houding. We noemen het niet voor niets krachtige houdingen ☺️. Daarnaast hebben deze houdingen aandacht voor de ontwikkeling van het doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen.

Energie en rust voor kinderen

Er zijn houdingen/bewegingen die je energie geven. Op een ochtend waarbij het hele gezin moe wakker wordt, kan dit fijn zijn om samen te doen. Maak er een leuk - misschien wel speels - moment van. Hoe leuk is het om met z’n allen even door de kamer te springen. Dit is ook een goede manier om energie kwijt te kunnen voor kinderen die wat meer ‘vuur’ in zich hebben.

Spring je even mee voor wat energie? Kijk dit korte fragment uit een van de ouder-kind yogasessies in de online yoga studio.

Maar doe deze bewegingen liever niet ’s avonds voor het slapen gaan. Kies dan voor rustige en aardende bewegingen. Zoals kindhouding, een mudra en savasana.

Een kind dat zich niet goed kan uiten en daardoor ‘druk’ wordt, heeft er vaak baat bij als je samen deze Leeuwhouding doet:


Ga op je knieën, knieën wat uit elkaar, je steunt losjes op je handen voor je. Steek je tong naar buiten en grom als een leeuw.

Ontspanning in savasana met je kind

Ga lekker samen onder een dekentje liggen. Zet rustige muziek of sfeergeluiden op. Of luister naar een ingesproken meditatie, zoals de visualisatieoefening in de online studio. Om te leren wat ontspannen is, dat is echt niet zo makkelijk, kun je samen lichaamsdelen aanspannen en weer loslaten (ontspannen). Zo leert een kind het verschil tussen spanning en ontspanning, actief en passief.

Hulpmiddelen voor yoga met je kind

Misschien ben jij nog niet zo bekend met yoga. Dan kan een leuke kaartenset helpen. Wij gebruiken thuis vaak deze leuke kaartset: little yoga.

Er staan ook wat ideeën in van sequenties in houdingen. Bijvoorbeeld een serie voor “yoga na school”, of bij “ik was boos” of “slaap lekker”. Maar kies vooral samen op gevoel een aantal houdingen uit en ga het samen ervaren.

Online yoga voor jou en je kind

Om je een beetje op weg te helpen heb ik samen met mijn kinderen, Flo van 8 jaar en Mik van 4 jaar, een aantal videos opgenomen. Het zijn sessies waarin we jullie uitnodigen om met ons mee te doen. Ook heb ik een fijne herfstvisualisatie opgenomen voor ontspanning, om samen naar te luisteren onder je dekentje. De sessies staan vanaf nu in de online yoga studio!

Wij vinden het leuk om te zien hoe jullie dit thuis doen, dus tag mij op social @yournaturalflow.nl of stuur ons een berichtje. Vinden we leuk 🤍.

Maartje Oostvogels

Hi, Ik ben Maartje van Your natural flow, online yoga studio. Yoga is voor mij bewustzijn, ontwikkeling, voelen en leven. Met respect en liefde voor de aloude yogatraditie, maar met een nuchtere kijk en met beide benen in dit leven. Ik schrijf hier regelmatig blogs, over yoga, mindfulness en lifestyle.

Vorige
Vorige

Wat is een bodyscan en wat zijn de voordelen?

Volgende
Volgende

Berghouding: intensief en waardevol